Dimineți în Cerdac!
Povestea noastră
Cu ani în urmă, am moștenit grădina și căsuța de chirpici care aveau să devină ”Dimineți în Cerdac”. Străbunica Sofica le-a lăsat moștenire fiicei ei Valerica, iar bunica mi le-a transmis mie, uneia dintre cele 2 nepoate. Înlănțuirea tainică dintre femeile diferitelor generații din familia mea și acest loc, se regăsește în detaliile cerdacului și în logo-ul nostru, ambele având ca element central fusul.
Legătura dintre femeie și furca de tors este percepută natural în cultura românilor, torsul și țesutul fiind activități practicate în exclusivitate de către femei. Fusul rămâne un element definitoriu al îndemânării lor de a crea firele de lână sau cânepă, pe care apoi le țeseau, le transformau în veșminte și le împodobeau cu numeroase simboluri ornamentale. Acestei legături îi corespunde și o latură spirituală, femeia fiind văzută de-a lungul timpului ca o continuatoare a vieții care prin darul său, intermediază comunicările între om și Dumnezeu.
"Fusul, prin rotația sa neîntreruptă, mă duce cu gândul la firul generațiilor și la reîntoarcerea noastră, a moștenitorilor, să îngrijim cu dragoste acest loc."
Lavinia Cobrea
SA POVESTIM
Când am început nu știam aproape nimic despre construcții și am căutat proiectant având o temă de proiectare care suna cam așa: ”Păstrăm casa veche de chirpici, nu tăiem copacii din gradină iar noua casă va avea aspect tradițional nemțean”. Ne-am plimbat mult prin sate, am observat detaliile de arhitectură de la case și de la porți. Din fericire în zona noastră sunt încă numeroase sate nealterate cu case, garduri și curți tradiționale autentice. Era o perioadă când opream des mașina ca să facem poză la un detaliu sau să mergem aproape de câte o casă să vedem mai bine forma acoperișului. Am expertizat casa veche de chirpici și a reieșit că este încă trainică, poate fi păstrată apoi s-a conturat desenul și compartimentarea viitoarei construcții.
Putem spune că acesta a fost și este un proiect de familie extinsă. Am primit mult ajutor și înțelegere de la familiile noastre iar faptul că ne-au fost aproape a făcut posibilă finalizarea lui într-o perioadă grea. Numele ”Dimineți în Cerdac” ni s-a arătat prin septembrie – noiembrie 2021 când aproape terminasem cu șantierul. Pentru noi, sugerează un nou început iar pentru oaspeții noștri am vrea să fie un indiciu către perfecțiune a momentelor care pot fi petrecute aici dacă se conectează la frumusețea și căldura locului.
Noi suntem Lavinia și Horațiu și vă așteptăm cu drag să treceți pragul căsuței cu cerdac verde!